Størst på bilutstyr!

Når skal din bil på eu-kontroll

Sjekk når din bil skal inn
til periodisk kjøretøykontroll
neste gang.

Finn din BilXtra BUTIKK/VERKSTED

Søk på fylke for å finne BilXtra butikk eller bilverksted.

Sier nei til kondensfjerner

Mange bileiere heller fortsatt kondensfjerner på tanken for å unngå motortrøbbel.

Det er stikk i strid med råd fra fagfolk.
– Vi får svært mange spørsmål om dette i løpet av vinteren. Til tross for alt som er sagt og skrevet om temaet er nok gammel vane vond å vende, sier Ove Bakkemo i verkstedkjeden BilXtra.
Noen blir nok usikre ettersom kondensfjerner stadig er i salg på bensinstasjoner og butikker for bilrekvisita, tror han.
– Foreløpig tilbyr vi jo produktet hos oss også, men når kundene spør er vi veldig tydelige på at bruken ikke må overdrives, sier Bakkemo.
Tidligere var det et vanlig råd å ha kondensfjerner på tanken i perioder med kulde. Mange gjorde det til vane å etterfylle kondensfjerner hver gang de tanket drivstoff. Det fraråder fagfolk i dag.

Fraråder bruk
– Nå fraråder vi som hovedregel å bruke kondensfjerner basert på isopropanol. Vannet i dette stoffet blir værende igjen i tanken når alkoholen er borte. Vann er tynge enn drivstoffet og legger seg på bunnen av tanken. Jo mer vann, desto større fare for at dette blir sugd inn i drivstoffsystemet, sier Bakkemo.
I så fall kan vannet skade drivstoffpumpa og dysene.
– I dagens bensin og diesel blandes det inn biodrivstoff som inneholder alkoholer. Dette øker tørrheten og faren for å tiltrekke seg fukt og kondensvann. Verken vann eller alkohol gir noen smørende effekt, og tradisjonell kondensfjerner gjør vondt verre, sier Einar Noreng, daglig leder i Lütken & Co. AS.
Firmaet har spesialisert seg på innvendig motorrensteknikk for biler og leverer servicekjemikalier til bilbransjen.
– Vi håper bruken av isopropanol blir helt faset ut til fordel for midler som virkelig smører, renser og fører vannet i så ørsmå dråper gjennom forbrenningssystemet at de ikke skader. Moderne biler trenger ikke den gammeldagse isopropanolen og tåler den faktisk dårligere enn gamle biler gjorde, sier Noreng.

Direkte skadelig
Hvis du får motortrøbbel i kulda er årsaken ganske sikkert en annen enn det kondensfjerneren kan bidra til å løse, ifølge Håkon Klingenberg i Bilservice Konsult AS, som tilbyr kurs og kvalitetssikringssystemer for bilverksteder og rekvisitaforretninger.
– Årsaken kan være dårlige tennplugger, svakt batteri eller andre typer feil, men kondens er neppe grunnen. Hvis bilen er nyere enn fra 1998 mener vi at kondensfjerner ikke bør brukes i det hele tatt, sier Klingenberg.
Unntaket er hvis bilen settes til vinterlagring og ikke skal tas fram igjen før til våren.
– Da kan en dose kondensfjerner i noen grad forhindre rusting, sier Klingenberg.
Å helle på kondensfjerner hver gang man fyller tanken, slik mange gjorde tidligere, mener han er direkte skadelig.
– Det kan skade innsprøytningsdysene og ødelegge drivstoffpumpa. Hvis pumpa ryker er det fort snakk om en reparasjon til 2000-3000-kroner, sier Klingenberg.

Kontaktpersoner:

  • Martin Helle, innkjøps- og kategoridirektør, BilXtra, telefon 907 79 666
  • Ove Bakkemo, kjedesjef, BilXtra verksteder, telefon 415 02 770