Størst på bilutstyr!

Aldri en kjedelig biltur, med barn i bilen!

Lange bilturer kan ofte bli kjedelige for barn.
Her finner du noen nye tips, og noen tips fra "gamledager" om hvordan man kan gjøre bilturen litt mer underholdene og hyggelig, for alle.
Husk også, at barn har ikke samme forhold til tid som voksne.
Du gjør derfor lurt i å unngå å love mat og drikke om "30 minutter" eller "2 mil". Fortell alltid om dette når det er "rett rundt hjørnet" Salte kjeks eller snacks kan være lurt å ta med hvis det er veldig varmt.
Husk at masse sjokolade, is og godteri kan gjøre barna kvalme.
Musikk
Tiden går oftere fortere om man hører på musikk eller lydbøker. Her finner du vårt utvalg av CD-spillere og radio. Her er det mange alternativer, fra helt ordinære, til mer avanserte med DAB og USB.
Les mer om DAB her!


Se på film
Det finnes flere varianter at DVD spillere til bil.
- En enkelt spiller
- Dobble skjermer, der den ene viser samme film som den andre
- Dobble skjermer med integrert spiller i begge skjermene, som gjør at man kan se hver sin film, om man er to barn.

Les mer om DVD-spillere til bil her!


Streame film, surfe etc
Hos BilXtra kan du kjøpe Bilpakken fra Ice, uten bindingstid, som gir deg trådløst internett i bilen.
Det gjør at du kan streame filmer, se nett-tv, surfe, maile, laste ned spill via app store/ google play/ android market

Les mer om bilpakken her!


Spille spill
Mange barn kan kanskje bli kvalme av å sitte å spille mens man kjører, men dersom man ikke plages av dette, så har det kommet mange produkter på markedet, de siste årene, som egner seg for barn på tur.
Nintendo DS, IPOD og Kurio er noen av disse, og de fåes hos de fleste elektrovareforhandlere/ Lekebutikker o.lTelefonnummer
Innlærte rollespill kan lære barn å handle riktig i forbindelse med nødsituasjoner. Lær barna adresser og navn på foreldre, eventuelt et telefonnummer som kan ringes hvis de skulle komme bort fra dere.

Førstehjelp
Vi anbefaler alle foreldre å ta førstehjelpskurs for barn. Dette kan redde dine egne og andres barn i krisesituasjoner. Det finnes også meget gode bøker i handelen som kan være kjekke å ha for hånden. NB! Husk alltid oppdatert førstehjelpsutstyr i bilen (førstehjelpsutstyr kan gå ut på dato)!!


Lydbøker
Mange har opplevd en ny dimensjon med barn i bil etter at lydbøkene kom. Barna kan sitte å høre på eventyr i timer med de rette lydbøkene. Bøkene er ikke dyre og kan høres flere ganger. Her har du noen av favorittene:

3 År +
Ole Brumm

Milne, Alan Alexander (for) / Bringsværd, Tor Åge (ove) / Knudsen, Marianne Koch (ove) / Bringsværd, Tor Åge (opl) / Lorentzen, Gustav (med)
Vi følger Ole Brumm, Kristoffer Robin, Tussi, Nasse Nøff, Ugla og de andre dyrene på eventyr i Hundremeterskogen. Flere generasjoner barn har vokst opp med fortellinger om Kristoffer Robin, Brumm, Nasse Nøff, Tussi og alle andre i Hundremeterskogen. Tor Åge Bringsværd og Gustav Lorentzen garanterer ytterligere kvalitet. Dette er lydbøker for hele familien!

5 År+
Aurora i blokk Z

Vestly, Anne-Cath. (for) Vestly, Anne-Cath. (opl)
Aurora bor sammen med mamma, pappa og Sokrates i blokk Z på Tirilltoppen. Hun leker med venninnene Brit-Karen og Nusse, som bor i samme blokk, men har en litt annen familiesituasjon. Hos Aurora er det pappa som er hjemme og mamma som er på arbeid. Lydboken er tilrettelagt for kontinuerlig lytting, men er inndelt med startpunkter for å gjøre søk lettere. Dette er den første av fire deler.

6+
Kurt koker hodet

Loe, Erlend (for/opl)
Kurt har kjørt truck på Gunnars kai i mange år, og det har bestandig vært mye å gjøre. Men nå er det annerledes. Båtene kjører forbi, til en annen kai. En dag oppdager de en container på kaia full av mennesker fra et annet land. Anne-Lise engasjerer seg og fyller ut skjemaer, laget mat og strikker klær. Og synes at Rashid er veldig spennende. Så spennende at han får bli med hjem på sofaen, mens Kurt bor på kaia. Heldigvis får Kurt en god ide.

8 År+
Charlie og sjokoladefabrikken

Dahl, Roald (for) Ljone, Oddmund (ove) Robert, Frank (opl)
Fem barn - og bare fem barn - skal få komme inn i Willy Wonkas sjokoladefabrikk. De fem heldige skal få se alle de mystiske maskinene i fabrikken som lager verdens vidunderligste sjokolade.

Danny og den store fasanjakten
Dahl, Roald (for) Hollen, John (ove) Strømdal, Trond (opl)
Danny og faren hans bor i en sigøynervogn bak en bensinstasjon som faren driver. All jorda rundt dem eies av den ufordragelige godseieren Mr. Hazell, som gjør alt han kan for å få dem vekk. Faren har i lang tid drevet krypskyteri på fasaner i Hazell-skogen, men nå planlegger han å fange alle sammen, slik at det ikke er en eneste fasan igjen til jakt-selskapet i oktober.

Otto Monsters grusomme natt
Ewo, Jon (for) Salvesen, Sylvia (opl)
Otto Monster trodde han var kjent i byen, men om natta skjer det rare ting. Mørket forandrer alt, og han kommer til en plass som han ikke kan huske fra dagtid. Når han ser en fæl skikkelse på et podium, virker ikke natta bare skummel, men guffen også.

10+
Berts dagbok

Jacobsson, Anders (for) / Olsson, Sören (for) / Rogde, Ulf (ove) / Munch, Trond Peter Stamsø (opl)
Treb Walker gjør noe som er absolutt forbudt for gutter. Han skriver dagbok. Det er livsfarlig! Tenk om klassens tøffeste og sterkeste gutt, Klimpen, får vite det? Da vet snart hele verden at Treb elsker ei jente, er forfulgt av en bautabasill, gjør vitenskapelige eksperiment sammen med Åke, tjuvrøyker i hemmelighet - og at Treb bare er et dekknavn.

De fleste lydbøkene ligger på mellom 200,- - 300,-, men det kan lønne seg å lete blant Internettbutikker og på salg. NB! Husk at biblioteket har mange lydbøker - gratis!!!

Leker

Det Fonetiske alfabetet
Ha mye moro med å lære det fonetiske alfabetet. Barn elsker å lese opp sitt eget navn eller navn fra skilt og lignende.
A - Alfa (AL FAH)
B - Bravo (BRAH VOH)
C - Charlie (CHAR LEE)
D - Delta (DELL TAH)
E - Echo (ECK OH)
F- Foxtrot (FOKS TROT)
G - Golf (GOLF)
H - Hotel (HOH TELL)
I - India (IN DEE AH)
J - Juliett (JEW LEE ETT)
K - Kilo (KEY LOH)
L - Lima (LEE MAH)
M - Mike (MIKE)
N - November (NO VEM BER)
O - Oscar (OSS CAH)
P - Papa (PAH PAH)
Q - Quebec (KEH BECK)
R - Romeo (ROW ME OH)
S - Sierra (SEE AIR RAH)
T - Tango (TANG GO)
U - Uniform (YOU NEE FORM)
V - Victor (VIK TAH)
W - Whiskey (WISS KEY)
X - X-ray (ECKS RAY)
Y - Yankee (YANG KEY)
Z - Zulu (ZOO LOO)
Æ - Ægir / Ærlig
Ø - Ørnulf / Østen
Å - Ågot / Åse

For de virkelige avanserte kan man i tillegg lære seg det fonetiske systemet for tall:
0- zero
1- one
2- two
3- tree
4- fower
5- fife
6- six
7- seven
8- eight
9- niner

20 Spørsmål
Hvordan spille: Den første spilleren tenker å noe som enten er i "dyreriket", "planteriket" eller "mineralske riket" og sier høyt ut til de andre hvilket riket det er i. De andre kan så stille spørsmål på tur der svaret kun kan være "ja" eller "nei". Spillerne har 20 spørsmål hver for å komme frem til svaret. Spilleren som gjetter riktig starter neste runde.

Morsekode - send hemmelige beskjeder
Morse ble oppfunnet på 1900 tallet av Samuel Morse. Det ble brukt til å formidle hemmelige beskjeder og er et spennende språk som er morsomt å lære og oversette. Fjern all kjedsomhet med å banke hemmelige ord og meldinger som andre skal gjette:
A: - ?
B: ? ---
C: ?-?-
D: ?--
E: -
F: --?-
G: ??-
H: ----
I: --
J: -???
K: ?-?
L: ---
M:??
N: ?-
O:???
P: -??-
Q: ??-?
R: -?-
S: ---
T:?
U: --?
V: ---?
W: -???
X: ?--?
Y: ?-??
Z: ??--
Æ: -?-?
Ø: ???-
Å: -??-?

Hjernetrim ? Rett Sted
Hvordan spille: Den første spilleren tenker ut et spørsmål der svaret er navnet på et sted. For eksempel; "Hvor ligger Lerkendal?" Den som har svaret først kan stille neste spørsmål som ; "Hvor ligger Mjøsa?" (ved Lillehammer) eller "Hvor går Fløybanen?" (i Bergen). Spørreleken kan fortsette så lenge en ønsker, og er en morsom måte å utvikle geografisk kunnskap.

Si farvel til Bilsyke
Først og fremst: Tenk positivt! Det hjelper ikke på et barns selvtillit hvis du tar med kluter bøtter og kjøkkenpapir i bilen før dere reiser. Gi barnet små måltid, juice eller vann og mat med stivelse før avreise. Tyggegummi, som ikke alltid er populært blant foreldre, kan forebygge mot reisesyke. Caroline, 13 år, har hatt reisesyke siden liten. - Jeg får ofte panikk før lengre reiser og har prøvd mange metoder for å ikke bli syk. Akupunktur og armbånd har ikke virket for meg, så vi kjøper reisesyketabletter på apoteket. Jeg tar en av disse 10 min. før avreise og det hjelper vanligvis.

Homeopatiske midler er også brukt med stort hell. Skal man på lange reiser kan midlet gis hver 3dje time dagen før. Man kan også gi en dose 3 timer før og en middelbart før start.

Helt til slutt vasker vi bilen - og barna
Det å få hjelp av de minste er ikke vanskelig når mye vann og såpe er involvert. Utrust barna med bøtter, svamper, såpe og kluter (husk også slagstøvler) og slipp dem løs på bilen. Selvfølgelig må man gå over de områdene som ikke fikk full oppmerksomhet, men det slår maskinvask på bensinstasjonen. Vannslangen er prikken over I'en. Det får vannpistolen til å virke rimelig pinglete.